POWIATOWY KONKURS KULINARNY POTRAW REGIONALNYCH W CZERNIEWICACH |
Wpisany przez Jacek Zakrzewski | |||
środa, 12 czerwca 2013 07:36 | |||
Już po raz XII na scenie letniej w zabytkowym czerniewickim parku odbył się Konkurs Kulinarny Potraw Regionalnych. Konkurs wpisuje się w cykl powiatowych konkursów, podczas których przypominamy stare zwyczaje, również te kulinarne. Czerniewickie Kulinaria to doskonała okazja do przypomnienia jak bogata w smaki i tradycje jest nasza regionalna kuchnia. Gminę Rzeczyca reprezentowały członkinie Stowarzyszenia Tuberoza z Zawad, które pomimo niesprzyjającego terminu- dzień Pierwszej Komunii, stanęły na wysokości zadania i przygotowały pyszności, które wprawiły w kulinarny zachwyt wszystkich odwiedzających nasze stoisko. W konkursowych zmaganiach kibicowali i towarzyszyli naszej reprezentacji Zastępca Wójta Gminy Iwona Łuszcz Krawczyk oraz Dyrektor GOK-u Jacek Zakrzewski. Komisja konkursowa oceniała potrawy regionalne w czterech kategoriach: potrawy z produktów pochodzenia zwierzęcego, potrawy z produktów pochodzenia roślinnego, napoje i desery oraz inne produkty regionalne. Panie z Tuberozy przygotowały na konkurs dwie potrawy: „Klopsiki z patelni” oraz „Kapustę z grzybami”, które zostały poddane ocenie przesz komisję.
|
|||
Poprawiony: środa, 12 czerwca 2013 07:43 |